Afbeelding

RIJDEN MET CARAVAN

rijden met caravan

Rijden met de caravan – tips!

Met de caravan de weg op, wat mag wel en wat mag niet? In de meeste gevallen is een standaard rijbewijs B genoeg om met een caravan achter de auto te rijden. Uiteraard zijn er uitzonderingen en niet elke auto kan een caravan trekken.

Auto- en caravan papieren

Met de caravan achter de auto op avontuur? Check de papieren van de auto én de caravan! Bekijk de papieren van de auto om erachter te komen hoe zwaar deze is en wat hij mag trekken. In de papieren van de caravan staat ook hoeveel deze weegt en wat het beladen gewicht is.

Bekijk deze infographic van BOVAG over wat wel en niet kan:

met caravan de weg op
(Afbeelding van BOVAG)

Gewicht caravan en auto berekenen

In deze berekening gaat het er niet om of de auto of caravan helemaal volgepakt is. Om te kijken of rijbewijs B genoeg is wordt er altijd gerekend met het standaard beladen gewicht van zowel de auto als de caravan. Het beladen gewicht wordt ook wel totale massa genoemd. Tel het beladen gewicht van de auto en de caravan bij elkaar op. Is het beladen gewicht van de caravan 750 kg of minder? Dan is het B rijbewijs altijd voldoende.

Caravan verstandig beladen

Belaad een caravan nooit te zwaar. Het is verboden, maar ook zeer onveilig op de weg. Houdt u en uw medeweggebruikers veilig en houd hier rekening mee met het inpakken. De overschrijding van het maximum kan op twee manieren gebeuren; het maximum dat de auto mag trekken en het maximum dat de caravan beladen mag worden.

BOVAG-kampeervakman

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn gecertificeerd BOVAG Kampeervakman.

Telefoon: 074-2773628 optie 2
E-mail: barry@jankrul.nl

Meer nieuws